Met de bieb de stad in!

Goede taal-, reken- en digitale vaardigheden zijn voorwaardelijk om goed in onze maatschappij te kunnen functioneren en mee te doen. De bibliotheek van Delft (DOK) wil het bewoners makkelijker maken om deze vaardigheden aan te leren. DOK is een spil in het web voor problemen rondom die thema's. Het Taalhuis en het Informatiepunt digitale overheid hebben al een fysiek loket, maar hoe bereik je mensen die deze loketten en de bieb nog niet kennen?

In opdracht van DOK, Janine Jongen
In samenwerking met Jasper Droogers
Fotografie: Hans Tak

Een uitnodigende plek om het gesprek aan te kunnen gaan
Mosterd & Co ontwikkelde twee mobiele pop-up loketten. Zo kan het gesprek worden aangegaan op scholen, het ziekenhuis, de supermarkt of bij de voedselbank. Er ligt vaak een probleem ten grondslag aan laaggeletterdheid of telefoonverslaving. Dat wordt vaak duidelijk in zo’n gesprek. DOK heeft connecties met allerlei instanties (zorg, taal, rekenles, budgetcoaches of ander maatschappelijk werk) tijdens een gesprek worden meteen handvatten aangereikt, een cursus, een contactpersoon of een afspraak om iets op te lossen. Zo helpen ze mensen meteen op weg en is de drempel om ook de bibliotheek binnen te stappen kleiner geworden.

We kozen voor een duidelijke vorm, waar geen tekstuele toelichting voor nodig was. De pop-up wordt achter de fiets of in de achterbak vervoerd en is makkelijk op te stapelen tot loket met verlichting, een accu voor een laptop, een klein tafeltje, twee zitplekken en verschillende uithangbordjes, waaronder een houder voor een tablet. Het valt op, is uitnodigend en comfortabel, zodat de tijd genomen kan worden voor gevoelige en lastige onderwerpen.

Vorige
Vorige

Cultuur in het onderwijs vieren, zonder samen te komen …

Volgende
Volgende

Een duurzame omgeving. Hoe komen we daar?