Stad en dorp met elkaar verbinden

Wist je dat Hoek van Holland al meer dan 100 jaar bij Rotterdam hoort? Vast niet. En met jou vele anderen! Om dit bekender te maken én uit liefde voor beide plekken initieerde we bij Mosterd&Co zelf een festival: Stad aan Zee. Zo verbonden we - middels cultuur - de strand aan de stad en andersom.

Samenwerking: Mariska Verhulst, Erik van Broekhuizen, Joost Trines, Creatieve Kwesties.
Deelnemende kunstenaars: Rob Sweere, Marjolijn Guldemond, Arnoud Traa, Eva van Welzenis en werd mogelijk gemaakt door De Wereldhavendagen, het VVV van Hoek van Holland, stichting Get Hoekt! en de Hoekse musea. 

Een snufje zilt in Rotterdam, een stukje stad aan zee…
Middels kunstinstallaties, van onder andere Rob Sweere, ervaarden bezoekers en voorbijgangers in Hoek van Holland een beetje stad en in Rotterdam een beetje strand. Zo snoof je op Rotterdam Centraal in één van de installaties de Hoekse zeelucht op terwijl je verhalen hoorde van Hoekenezen. En middels ‘flessenpost’ kon je op het station een bericht of droom over de zee doorgeven aan een andere reiziger.

En route!
In Hoek van Holland werd Stad aan Zee gevierd tijdens het museumweekend. Op het festivalterrein bij de vuurtoren Het Hoge Licht startten wandel- en fietsroutes langs verschillende installaties (met beeldverslagen en hoorspelen) en alle Hoekse musea (van Reddings- tot Rockmuseum).

Een minivakantie aan de Nieuwe Waterweg!
Middels soundscapes en geluidsfragmenten stapte je even in de schoenen van toeristen uit Rotterdam en omstreken die graag hun auto langs de Nieuwe Waterweg parkeren om hun wekelijkse ‘vakantiemomentje’ te pakken in Hoek van Holland.

Film kijken met je voeten in het zand
In een badkoets bij de vuurtoren trok je je schoenen uit voor een historische film met je voeten in het zand. De film toonde de ontwikkeling van Hoek van Holland: het uitgraven van de Nieuwe Waterweg, de aanleg van de Maasvlakte, het verdwijnen van natuurgebied De Beer en natuurlijk de komst van alle zonaanbidders en bleekneusjes voor het strand.

Deux Chevaux met uitzicht
Verderop kon je Radio Stad aan Zee luisteren. Uitkijkend over het landschap hoorde je in een Deux Chevaux (aan de Nieuwe Waterweg) of een badkoets (bij het Fort) feiten en anekdotes van Nieuwe Waterweg-aanbidders.

Helden van de hoek
Radio Stad aan Zee eerde ook museumeigenaren met de rubriek ‘Helden van de Hoek’. Bijvoorbeeld René Vas. Hij was ooit als 17-jarige de jongste vuurtorenwachter van Nederland door het bestieren van het Hoge Licht (Het Kustverlichtingsmuseum) met veel passie.

Zinderende zomer
Francien, de 97-jarige Rotterdamse, vertelt in een audiofragment over haar belevenissen in Hoek van Holland en de zinderende zomer waarin ze haar man ontmoette… Geen wonder dat ze een Hoek van Holland fan is geworden!

Teksttekst
Vorige
Vorige

Veilig werken aan droge voeten binnen Delfland

Volgende
Volgende

Uit de impasse, in de actie voor de energietransitie!